kezdőlap figyelmeztetés termékek elérhetőség adatkezelés
   
Kezdőlap
Felhívás
Termékek
Elérhetőség
Adatkezelés

Diabéteszes láb tehermentesítés – gyógyulás saját lábon

Alkalmazása:

- Neuropathias lábszövődmények akut stádiuma
- Inflammált izületek
- Amputációs csonk infekciós szövődmény
- Cellulitis, phlegmone
- Terhet nehezen viselő csonk
- Postop nyitott, nagy kiterjedésű seb
- Bőrátültetés után
- Charcot láb, pathológiás törések
- Saroktályi fekély, mely más lábortézissel kevésbé tehermentesíthető

A diabéteszes láb megnevezés gyűjtőfogalom, amely a cukorbetegség következtében kialakult láb rendellenességeket foglalja össze.
Ezek a rendellenességek sokfélék – diabéteszes angiopátia, neuropátia, Charcot láb, azaz osteoartropátia. A Charcot láb kialakulásakor a láb elveszíti természetes struktúráját, teherbíró képességét, a csontszerkezet gyakorlatilag összeomlik. Ennek következtében a talpon extra nyomáspontok alakulnak ki, abnormális nyíróerők jelentkeznek, ráadásul a talpat védő párnázottság is eltűnik. A láb ilyenkor könnyen varusba, vagy valgusba ficamodik. A módosult teherviselési pontoknál seb keletkezik, amely az állandó teherviselés, a nem megfelelő keringés miatt nem gyógyul. Fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége jelentősen csökken. Mélyre ható, terjedő gennyes folyamat alakulhat ki. Ráadásul az érintett egyén jelentős érzéskiesés miatt gyakorlatilag nem észleli a betegség súlyosságát, „széttapossa” a lábát. A tünetek egyéb sokfélesége mellett mindez a láb elvesztéséhez vezethet. Módosul a járáskép, mozgásszegény életmód alakul ki, mely az esetek nagy többségében súlygyarapodáshoz vezet. Az általunk ellátott betegek jelentős részénél nem ritka a 130-150 kg-os testsúly, de volt már 170 kg-os ellátottunk is. Az átlagos 70-90 kg-os testsúlynál sem tud a diabéteszes láb gyógyulni az állandó terhelés alatt. A folyamatos orvosi kontroll, a megfelelő sebkezelés, valamint az esetleges korrekciós kisműtétek mellett elengedhetetlen a TEHERMENTESÍTÉS!

Közel húsz éves tapasztalat alapján alakítottuk ki azt az eszközt, amely a leguniverzálisabb módon tehermentesíti a diabéteszes lábat. A kezdeti időkben elaprózódtunk a kialakítási módokban, a betegség sokfélesége miatt. A jelenleg kiszolgált eszköz az esetek 90%-ban megfelelő. Extrém esetekben fel tudjuk használni régebbi tapasztalatainkat.
A tehermentesítő ortézis a testsúlyt átviszi a patella ínra, és a condylusok alá, illetve a lábszár kúpossága is teherviselő felszín. A formát úgy alakítjuk ki, hogy a sarokra semmi vagy jelentéktelen súly nehezedik. Ha teljesen megemeljük a lábat, a járás bizonytalanná válik. Viselés közben az előláb lefeszül, de a test súlyát már nem viseli, a járásbiztonságot javítja. Az eszközt gördülőtalppal látjuk el. Viselésnél az ellenoldali lábra megfelelően magasított talpú cipőt szükséges csináltatni. Az ortézis minden esetben úgy van kialakítva, hogy az érzékeny részekhez nem ér hozzá az eszköz. Úgy mint a tibia éle, a boka nyúlványok, – condylusok.
Az eszköz súlya lényeges szempont, viszont rendkívüli terhelést kell kibírnia az ortézisnek. Tapasztalataink alapján elengedhetetlen a boka résznél az acélsínes megerősítés. A vázszerkezet speciális ortopédiai polietilén anyagból készül, a belső részt pedig lyukacsos bélésanyaggal látjuk el. A patella alatti felfekvő területre megfelelő vastagságú, protéziseknél használt teherelosztó anyagot teszünk. Szellőző furatokat alakítunk ki, de nagy melegben így sem kellemes az eszköz használata.
Amennyiben a fekélyes rész a metatarsusok alatt van, az érintett területet megfelelő talpbetéttel tehermentesítjük.
Az ortézis kialakításánál komoly műszaki gondot okozott, hogy az érintett láb és lábszár mérete cukorbetegeknél a kezelés során gyakran változik. A fő problémánk az ödéma valamint a lábszár izomzatának sorvadása. A beteg a méretváltozás miatt vagy nem tudja felvenni az eszközt, vagy ha beljebb csúszik a láb, nem valósul meg a tehermentesítés. Igyekeztünk úgy kialakítani az ortézist, hogy tudjuk követni egy bizonyos mértékig a körfogat változását.
Az eszközt javasló orvosnak minden esetben felhívjuk a figyelmét, hogy az ödémára hajlamos betegek több napon át fáslizzák a lábukat gipszmintavétel előtt, mert különben nem lesz megfelelő a készülék. Az általunk gyártott ortézist viselő betegeket a kezelő orvossal együtt rendszeresen kontrolláljuk, ha szükséges, módosításokat végzünk az eszközön. A diabéteszes láb tehermentesítő ortézist az esetek jelentős részében nem kell élethosszig viselni. Amennyiben a beteg betartja az orvos utasításait, és a mi javaslatainkat, a fekély be tud gyógyulni, illetve Charcot láb esetén a csontszerkezet stabilizálódik, kialakul egy ankylosis. Megfelelő kialakítású J-10 TTT ortézissel ellátott C-5 merevtalpú diabéteszes cipő válthatja ki az eszközt. Betegünk saját lábán élheti tovább az életét!

Rozsnyai Ferenc
ortopédiai műszerész mester
Ortetika Kft.
Diabétesz- Láb Szövetség